ZELF EEN SLAPENDE BANKREKENING OPSPOREN

… of hoe al slapend misschien al rijk bent geworden …

De laatste tijd is al veel te doen geweest rond de problematiek van het dreigend beslag van de overheid op slapende bankrekeningen en sluimerende levensverzekeringen.

Wie niet wil wachten op een initiatief van de financiële instelling kan zelf stappen ondernemen.

Slapende bankrekeningen in België zelf opsporen

Bij Febelfin (de overkoepeldende federatie van Belgische financiële instellingen) bestaat nu al een procedure die kan aangewend worden door notarissen, afstammelingen of erfgenamen in het algemeen om  na te gaan of een overledene niet ergens nog een bankrekening bezit die moet opgenomen worden in de aangifte van de nalatenschap.

Mits een uitbreiding van deze bestaande procedure zou een titularis aan Febelfin kunnen vragen om bij haar leden (financiële instellingen) na te gaan of er niet ergens op zijn naam nog een bankrekening open staat.

Iemand kan vergeten zijn dat hij nog ergens een bankrekening bezit; maar soms is het zelfs zo dat iemand perfect onwetend kan zijn dat er ooit op zijn naam een bankrekening werd geopend.

Wij denken hier aan het concreet geval van iemand die als minderjarig kind van zijn ouders een spaarrekening cadeau kreeg.

De grootouders die hun kleinkinderen natuurlijk altijd graag vertroetelen storten daar nog meer spaargeld op dan de ouders zelf.

Bij overlijden van de grootouders vallen deze gelden natuurlijk niet hun nalatenschap omdat ze niet op hun naam staan.

De titularis, als minderjarig kind, weet vaak niet eens dat er zo’n rekening bestaat. Het beheer valt namelijk toe aan zijn of haar ouders.

Indien het kind bij zijn meerderjarigheid verhuist en nadien bij een andere bank een rekening opent zal  waarschijnlijk nooit het bestaan te weten komen van deze oude spaarrekening.

Met het recent initiatief van de regering om de slapende bankrekeningen in te pikken is de tijd misschien gekomen om zelf eens op onderzoek te gaan.

De procedure bij Febelfin is evenwel niet gratis. De kosten worden geraamd op 150 € (of meer).

Maar wie weet wat er niet allemaal aan slapende fondsen boven water kan komen …

Één reactie op ZELF EEN SLAPENDE BANKREKENING OPSPOREN

  • Geachte Heer Coppens,
    Om een slapende bankrekeing op te sporen dient u zich te richten tot het Febelfin
    Desgewenst kan ik in die procedure voor u optreden
    Met vriendelijke groeten,

    Werner Niemegeers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *